YOUTUBE
Leipapaja Instagramissa
FACEBOOK RYHMÄ

HAPANJUURILEIPÄÄ YLEN AAMU-TV:SSÄ

Hei!

Haluatko käynnistää ikioman hapanjuuren, jonka voit vaikka jättää perinnöksi?


Hapanjuuren tekeminen ei ole vaikeaa. Siihen tarvitaan vain puhdasta vettä, tuoreita jauhoja, kohtuullisesti lämpöä ja hieman kärsivällisyyttä. Katso Youtubesta ohjeeni hapanjuuren käynnistämiseen. Samalla ohjeella voit tehdä sekä vehnä- että ruisjuuren.

Aloita tästä videosta:

Tilaa Leipäpaja YouTube:ssa, niin saat paljon hyödyllisiä vinkkejä hapanjuurileivontaan!

Liity samalla myös hapanjuuriyhteisöömme Facebookissa! Sieltä saat apua ja tukea sekä aina hyvää mieltä.

Hapanjuurileipurit Facebook Ryhmä

Jos sinulla on juuri ja haluat kokeilla jotain todella helppoa reseptiä, Patalaiskan pataleipä onnistuu aina ja on todella vaivaton!

Ole hyvä, tästä saat reseptin:

PATALAISKAN PATALEIPÄOHJEELLA PÄÄSEE HELPOSTI HAPANJUURILEIVONNAN ALKUUN.

Tämä leipä syntyi vahingossa. Sekoitin illalla leipätaikinan ainekset ja olin aikonut vielä puuhastella taikinan kanssa illan mittaan. Mutta olin järkyttävän väsynyt ja nukahdin TV:n ääreen. Aamulla keittiössä minua tervehti iloisesti kupliva leipätaikina, joka oli kuohumassa kulhon laitojen yli. Siitä ei enää mitenkään saisi muotoiltua leipää. Se oli kuin vaahtoava meri, joka oli vanginnut sisäänsä valtavan määrän ilmakuplia. Vesi, jauhot, suola ja miljardit mikrobit olivat yön aikana huoneenlämmössä luoneet gluteeniverkoston, jonka kaasukuplissa viljan aromit olivat parhaimmillaan. Tätä rakennetta ei kannattanut rikkoa. Tuhannet pienet aromipesät piti saada ehjinä uuniin. Katastrofilta vaikuttanut kehitys johti lopulta fantastiseen lopputulokseen, jonka haluan jakaa muillekin.

Ole hyvä!

LLALLA

 • Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa. Peitä kulho kannella tai muovilla ja jätä yöksi keittiön tasolle.
 • 150 grammaa aktiivista vehnähapanjuurta (20%)

  600 grammaa puhdasta haaleaa vettä (80%)

  15 grammaa merisuolaa (2%)

  800 grammaa jauhoja (100%), josta vähintään 550 grammaa puolikarkeaa vehnäjauhoa


AAMULLA

 • Laita uunin alaritilälle valurautapata, jonka kansi on raollaan ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna pataa vielä 20 minuuttia sen jälkeen, kun uuni on kuuma.
 • Sinulla pitäisi olla nyt kupliva, kohonut ja löysä taikina kulhossasi. Liikuttele sitä mahdollisimman vähän. Älä sekoita!
 • Kun pata on kuuma, ota se uunista. Jos et ole varma, onko pata rasvapoltettu riittävän hyvin, ripottele vähän jauhoa padan pohjalle ja reunoille juuri ennen kuin kaadat taikinan pataan. Vaihtoehtoisesti voit sivellä vähän öljyä padan pohjaan ja reunaan silikonisiveltimellä.
 • Kaada taikina pataan kaavinta apuna käyttäen. Voit ripotella pinnalle vähän jauhoa, jos haluat. Laita kansi tiiviisti päälle.
 • Paista leipää 30 minuuttia kannen kanssa ja 30 minuuttia ilman kantta. Jos puolitat taikinan määrän, paista 20 + 20 minuuttia.

Leipä on valmis. Kaada se pois padasta ja anna jäähtyä ritilällä vähintään tunnin ajan, ennen kuin leikkaat sitä. Kun maltat odottaa leikkaamisen kanssa, kosteus ja aromit eivät pääse karkaamaan ja leipää on helpompi leikata.

Toivon, että hapanjuurileivonta tuottaa sinulle yhtä paljon iloa, kuin minulle ja monille muille hapanjuurileipureille! Tavataan Facebook-ryhmässä!


Voi hyvin!

Terkuin,

Eliisa